Gingivitis
Veel mensen hebben weleens last van ontstoken tandvlees. Wanneer het nog een beginnende ontsteking is, spreek je over gingivitis. Als hier niets aan wordt gedaan en de ontsteking breidt zich uit naar het kaakbot, spreken we van parodontitis.
Alles over gingivitis
Je hebt weleens last van geïrriteerd tandvlees, maar wanneer spreek je nou van gingivitis? En in hoeverre is hier wat aan te doen? Op deze pagina geven we je uitleg.
Wat is gingivitis?
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Gingiva is de tandheelkundige benaming van het tandvlees. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan zwellingen, bloedend tandvlees of bijvoorbeeld een rode kleur. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het kan ook ontstaan zonder dat je het ziet of voelt. Je tandarts of mondhygiënist loopt bij controles daarom de pockets -de ruimtes tussen je tanden en het tandvlees- na met een sonde. Is deze ruimte dieper geworden, wijst dit op (beginnende) gingivitis.
Bij gingivitis bevindt de ontsteking zich aan de oppervlakte of rand van het tandvlees. Wanneer dit niet wordt behandeld en de ontsteking breidt zich uit naar het kaakbot, spreken we van parodontitis <<link>>.
Oorzaken van gingivitis
Gingivitis, ontsteking van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben.
Slechte mondhygiëne
Veel tandvleesproblemen ontstaan door een slechte mondhygiëne. Etensresten blijven achter in de mond, dit vormt tandplaque en op den duur tandsteen. Dit zit vaak aan de randen van de tand, dus tegen het tandvlees aan. Of de etensresten komen zelfs onder het tandvlees te zitten. Dit leidt tot infecties en ontstekingen.
Hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit? 100% mondhygiene
Roken
Wanneer je rookt, vernauwen je bloedvaten en verslechtert de doorbloeding van het tandvlees. Je krijgt een slechtere mondweerstand en je wordt vatbaarder voor infecties en ontstekingen aan het tandvlees. Door de slechte doorbloeding merk je dat vaak te laat. Lees meer over de invloed van roken op je mondgezondheid.
Medische factoren
Verschillende medische oorzaken kunnen ook het risico op gingivitis verhogen. Denk hierbij aan het gebruik van bepaalde medicijnen, diabetes of veranderingen in het lichaam door hormonen, zoals bijvoorbeeld een zwangerschap.
Gingivitis voorkomen en behandelen
Ontstoken tandvlees is geen pretje en wil je dus graag voorkomen. En je wilt al helemaal niet dat het erger wordt. Waar moet je op letten?
Gevoelig, geïrriteerd of bloedend tandvlees betekent meestal dat het tandvlees ontstoken is. Wanneer dit niet behandeld wordt, wordt de ontsteking heviger. Er is dan sprake van gingivitis of in een verder gevorderd stadium parodontitis. Hoe kun je dit voorkomen en behandelen?
Goede mondverzorging
Geef je mond dagelijks de aandacht die het verdient. Dat betekent twee keer per dag je tanden goed poetsen, maar geef ook extra aandacht aan de ruimtes tussen je tanden en de randen langs het tandvlees. Hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit?
Bezoek de tandarts of mondhygiënist
Het regelmatig verwijderen van tandplaque is noodzakelijk om tandvleesproblemen zoals gingivitis te voorkomen. Bezoek daarom twee keer per jaar de tandarts of mondhygiënist. Het tandsteen die zich onder de tandvleesrand bevindt, kan alleen door de tandarts of mondhygiënist weggehaald worden.
Is er sprake van een tandvleesontsteking die is uitgebreid naar het kaakbot - parodontitis- zal je de tandarts of mondhygiënist je mogelijk doorverwijzen naar een parodontoloog.
Veelgestelde vragen over gingivitis
+ Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Gingivitis is een ontsteking aan het oppervlak van je tandvlees. Wanneer dit niet behandeld wordt en de ontsteking breidt zich verder uit naar het kaakbot, spreek je van parodontitis.
+ Wat kan ik doen om gingivitis te voorkomen?
Je kunt tandvleesproblemen zoals gingivitis voorkomen met een goede mondhygiëne en door twee keer per jaar voor controle langs de tandarts of mondhygiënist te gaan. Zie ook: Gingivitis voorkomen en behandelen.
Meer weten over gezond tandvlees? Wij hebben alle feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.