FAQ
Hoe kunnen wij u het beste helpen? De meeste antwoorden hebben wij op een rijtje gezet.
Tandenpoetsen
-
Hoe vaak en wanneer moet ik mijn tanden poetsen?
Ten minste 2 keer per dag gedurende 2 minuten, bij voorkeur na de maaltijd.
-
Hoe poets ik goed?
Om goed te poetsen raden wij je aan een tandenborstel van goede kwaliteit te kiezen waarmee je alle oppervlakten van je tanden en kiezen (voor-, achter- en kauwzijden) gedurende ten minste 2 minuten (30 seconden per kant) reinigt en 2 keer per dag of na de maaltijd poetst.
-
Wanneer moet ik mijn tandenborstel vervangen?
Je kan de tandenborstel het beste elke 3 maanden vervangen of eerder als de borstelharen versleten zijn. Als de borstelharen van jouw tandenborstel versleten zijn, kan dat beschadigingen veroorzaken in de mond.
Mondverzorging voor de allerkleinsten
-
Wanneer moet ik beginnen met het poetsen van de tanden van mijn baby?
Zodra het eerste tandje van jouw baby doorkomt, is het raadzaam te poetsen met een fluoride houdende tandpasta en met een speciale, leeftijdsspecifieke borstel om tandplaque te verwijderen en de mond te verzorgen.
-
Welke producten zijn geschikt voor mijn baby?
Bij kinderen jonger dan 2 jaar: vanaf het doorkomen van de eerste tand tot de leeftijd van 2 jaar, adviseren wij het gebruik van de VITIS baby tandenborstel. Deze borstel is aangepast aan de hand van de volwassene om het poetsen makkelijk te maken. De zeer zachte borstelharen zijn effectief voor het verwijderen van tandplaque en zacht voor tanden en tandvlees.
Het is aanbevolen om een tandpasta/gel te gebruiken met 1.000 ppm fluoride gebruiken, met de hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel.
-
Wat is de aanbevolen hoeveelheid fluoride voor kinderen?
VITIS biedt een breed assortiment tandpasta's en mondspoelingen aan waarvan het fluoridegehalte aangepast is aan de behoeften van de gebruiker. Op de producten staat vermeld vanaf welke leeftijd de producten gebruikt mogen worden, in overeenstemming met de aanbevelingen van de pediatrische tandheelkundige richtlijnen.
- Vanaf het doorkomen van de eerste tand van het kind tot 2 jaar: gebruik een zeer kleine hoeveelheid (ter grootte van een rijstkorrel) tandgel/tandpasta met 1.000 ppm fluoride.
- Tussen 2 en 6 jaar: gebruik een hoeveelheid tandgel/tandpasta ter grootte van een erwt, die 1.000 ppm fluoride bevat.
- Vanaf de leeftijd van 6 jaar: gebruik 1-2 cm tandgel/tandpasta met 1.450 ppm fluoride.
- Een mondspoelmiddel kan gebruik worden zodra het kind controle heeft over het slikreflex.
Gebruik van tandpasta en/of mondspoeling bij kinderen jonger dan 7 jaar moet altijd onder toezicht van een volwassene.
-
Welke producten zijn geschikt om cariës (gaatjes) te behandelen?
Cariës (gaatjes) worden in de tandartspraktijk behandeld. Om toekomstige gaatjes te voorkomen, raden wij aan de mondhygiëne te versterken met de inzet van de juiste producten. Kies altijd voor een tandpasta/tandgel met fluoride.
Zwangerschap
-
Ik ben zwanger. Kan ik alle VITIS producten gebruiken?
Alle VITIS producten kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Een zwangerschap kan invloed hebben op de mondgezondheid. Raadpleeg de mondzorgprofessional voor advies over de mondverzorging tijdens zwangerschap.
De producten van VITIS Gezond Tandvlees worden aanbevolen tijdens de zwangerschap
-
Waarom wordt VITIS Gezond Tandvlees aanbevolen tijdens de Zwangerschap?
Door onder andere hormonale veranderingen hebben zwangere vrouwen bijvoorbeeld een verhoogd risico op tandvleesontstekingen. Dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd en komt bij veel zwangere vrouwen voor, met name tussen de 2e en 8e maand van de zwangerschap. Zwangerschapsgingivitis kenmerkt zich door rood en gezwollen tandvlees dat kan bloeden tijdens het tandenpoetsen en pijnlijk kan zijn. Wanneer zwangerschapsgingivitis verergert, kan parodontitis ontstaan waarbij het tandvlees ernstig ontstoken raakt en kaakbot aangetast wordt.
-
Wat zijn de gevolgen van onvoldoende tandvleeshygiëne (of van tandvleesaandoeningen) voor de zwangerschap?
Onvoldoende tandvleeshygiëne kan leiden tot het ontstaan of verergeren van gingivitis of parodontitis. Sommige wetenschappelijke studies suggereren dat gevorderde parodontitis niet alleen de belangrijkste oorzaak is van tandverlies, maar ook in verband wordt gebracht met ongunstige zwangerschapsresultaten zoals een laag geboortegewicht of een vroegtijdige bevalling. Daarom is mondhygiëne, vooral van het tandvlees bij zwangere vrouwen, van essentieel belang, evenals driemaandelijkse controles in de tandkliniek.
Specifieke ingrediënten in mondverzorgingsproducten
-
Wat is de werking van het ingrediënt CPC in tandpasta’s en mondspoelingen?
Het ingrediënt Cetylpyridinium Chloride (CPC) is een veilig antisepticum waarvan is aangetoond dat het effectief werkt tegen bepaalde bacteriën, schimmels en virussen, zoals griep, rotavirus, herpes simplex virus, hepatitis B en sommige coronavirussen. Het wordt veel gebruikt in tandpasta's en mondspoelingen ter preventie van mondziekten.
-
Mogen kinderen producten gebruiken die CPC bevatten?
Ja. Er zijn geen studies die een leeftijdsgrens stellen aan het gebruik van CPC. De belangrijkste leeftijdsbeperking voor het gebruik heeft betrekking op het gebruik van mondspoelingen, die worden aanbevolen vanaf de leeftijd van 6 jaar, wanneer kinderen naar schatting al controle hebben over hun slikreflex.
-
Kan CPC gebruikt worden tijdens de zwangerschap?
Ja. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen door de ophoping van bacteriële tandplak, en verergerd door de veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden. CPC wordt beschouwd als veilig en effectief bij toegestane concentraties. Daarom wordt tandvleesverzorging tijdens de zwangerschap nog belangrijker geacht met het gebruik van tandpasta's en mondspoelingen die CPC bevatten.
Allergieën en diabetes
-
Ik ben allergisch voor latex. Kan ik VITIS tandenborstels gebruiken?
Ja. Alle VITIS tandenborstels zijn vervaardigd zonder latex en zijn daarom geschikt voor mensen met een latexallergie.
-
Ik ben glutenintolerant. Kan ik VITIS producten gebruiken?
Ja. Alle VITIS mondspoelingen en tandpasta's zijn glutenvrij.
-
Ik ben lactose-intolerant. Kan ik alle VITIS mondspoelingen en tandpasta's gebruiken?
Alle VITIS mondspoelingen en tandpasta's zijn lactosevrij in hun productie en samenstelling. Sommige producten bevatten echter melkzuur of afgeleiden in hun samenstelling. Wij raden je aan jouw specialist te raadplegen om te bevestigen of dit bestanddeel intolerantie of allergie bij je kan veroorzaken.
-
Wat is de invloed van een slechte mondhygiëne op de gezondheid van mensen met diabetes?
Mensen met ongecontroleerde diabetes lopen een hoger risico op tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis), xerostomie (droge mond), een branderige mond, opportunistische infecties, enz. Een slechte gezondheid van het tandvlees kan het risico op een verslechtering van de controle over diabetes of de ontwikkeling van complicaties ervan verhogen. Mensen met diabetes moeten dus nog beter voor hun tandvlees zorgen.
Vegan en dierproefvrij
-
Zijn VITIS producten veganistisch?
Geen van onze producten bevat ingrediënten van dierlijke oorsprong in hun samenstelling.
-
Doet DENTAID dierproeven voor de ontwikkeling en productie van VITIS producten?
DENTAID voert geen dierproeven uit voor de ontwikkeling of fabricage van zijn producten. Geen van de door DENTAID op de markt gebrachte producten bevat van dieren afgeleide componenten in de formulering.
-
Bevatten de producten van VITIS dierlijke of plantaardige glycerine?
In de producten van VITIS is enkel plantaardige glycerine opgenomen.
Overig
-
Wat kan er gebeuren als ik wat mondspoeling of tandpasta doorslik?
Het per ongeluk inslikken van een kleine hoeveelheid is niet schadelijk. Als je symptomen krijgt of een grote hoeveelheid hebt ingeslikt, raden wij je aan contact op te nemen met jouw Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Het NVIC is bereikbaar via: 088 755 8000 (24 uur per dag en 7 dagen in de week) en http://www.vergiftigingen.info
-
Ik heb per ongeluk wat orthodontische wax ingeslikt; is dat erg?
Het zou geen schade mogen veroorzaken. Indien je een grote hoeveelheid van het product hebt ingeslikt, raden wij je aan Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) te raadplegen. Het NVIC is bereikbaar via: 088 755 8000 (24 uur per dag en 7 dagen in de week) en http://www.vergiftigingen.info
Staat uw vraag er niet tussen?
Laat het ons weten en stel hier uw vraag. Dan komen wij met een antwoord.