Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanderosie

Voorkom tanderosie en voorkom zo verdere problemen.

Dat er in je tanden en kiezen gaatjes kunnen ontstaan, weet je ongetwijfeld. Er is echter ook een andere manier waarop je tanden beschadigd kunnen raken: tanderosie. Hierbij lost het glazuur van je tanden op zonder dat je er erg in heeft. Het gevolg? Je tanden verkleuren, worden vaak dunner, krijgen een gelige kleur én worden zeer gevoelig. Als je weet hoe tanderosie ontstaat, kun je proberen dit te voorkomen.

Tanderosie is een groeiend probleem. Momenteel is tanderosie bij ongeveer 30% van de volwassenen en 20% van de kinderen in meer of mindere mate aanwezig. Dit aantal neemt alleen maar toe. Wil je weten of je gebit met tanderosie te maken heeft? Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies!

Ons gebit komt meerdere keren per dag in aanraking met eten en drinken. Daarin zitten o.a. zuren die een aanslag plegen op onze tanden en kiezen. Ons speeksel biedt daartegen een natuurlijke bescherming: de zuren worden geneutraliseerd. Als het gebit maximaal 7 x per dag te maken krijgt met zo’n zuurstoot uit eten en drinken, krijgt het tandglazuur de kans om zich te herstellen.

Het glazuur lost op…

Maar: ons consumptiepatroon verandert, we eten en drinken steeds vaker. En datgene wat we nemen, bevat ook steeds meer zure bestanddelen. Zo krijgt het tandglazuur geen kans om te herstellen. Hierdoor kan tanderosie ontstaan: het glazuur ontkalkt en lost makkelijker op.

Er is sprake van tanderosie wanneer tandglazuur of de blootliggende tandwortel wordt opgelost door zuren die niet afkomstig zijn van mondbacteriën. Deze zuren zijn vaak aanwezig in veel voedingsmiddelen, dranken en voedingssupplementen. Soms beseffen we dat niet eens: kijk maar eens op een willekeurig etiket van een frisdrank en zie hoeveel zuren dat drankje bevat.

Oorzaken van tanderosie

Tanderosie wordt vooral veroorzaakt door:

 • Zuren in frisdranken, energy drinks, vruchtensappen, appelsap en sportdrankjes
 • Zuur snoepgoed
 • Ook voedsel dat als gezond wordt aangemerkt bevat zuren: denk aan sinaasappels en appelen maar ook yoghurt, appelmoes, rabarber of koolzuurhoudend mineraalwater
 • Maagzuren (bijv. overgeven door boulemia, anorexia of alcoholisme)
 • Bepaalde medicijnen (‘pufjes’ bij COPD)
 • Voedingssupplementen, vitamine C kauwtabletten

Vooral bij een goede mondhygiëne!

Hoe gek het misschien ook klinkt: tanderosie komt vooral voor bij een goede mondhygiëne. Als het tandoppervlak goed schoon is, kan het zuur sterker op het tandglazuur inwerken. Een goed poetsadvies is daarom zeer belangrijk: heb je iets zuurs gegeten of gedronken? Spoel met water of melk na. En wacht een uur met poetsen nadat je iets zuurs in de mond gehad heeft.

Sluipend gevaar

Glazuur dat eenmaal opgelost is, komt niet meer terug. En het tandbeen dat onder uw glazuur ligt, is extra vatbaar voor slijtage en gaatjes. Blootliggend tandbeen zorgt er bovendien voor dat je tanden heel gevoelig worden. Tanderosie begint vaak zonder dat je er erg in heeft. De eerste signalen zijn lastig te herkennen, eigenlijk kan dat alleen door de tandarts of mondhygiënist. Reden genoeg dus om extra alert te zijn op dit sluipende gevaar.

VITIS Anticaries

De oplossing: VITIS Anticaries

VITIS Anticaries Tandpasta geeft een optimale dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne bij de bestrijding van cariës (gaatjes). VITIS Anticaries versterkt en remineraliseert het tandglazuur en herstelt onregelmatigheden en scheurtjes in het tandoppervlak. Daarnaast vormt VITIS Anticaries een beschermend laagje dat het gebit beschermt tegen zuuraanvallen.

VITIS Anticaries

Bescherm je gebit tegen tanderosie!

Nuttige tips:

 • Drink met een rietje
 • Beperk het aantal keren eten en drinken per dag
 • Drink niet-erosieve drankjes zoals water, thee en melk
 • Houd zuur voedsel of zure drankjes zo kort mogelijk in de mond
 • Drink een glas zo snel mogelijk achter elkaar leeg
 • Kauw niet op vitamine-C tabletten en zure voedingssupplementen, maar slik ze meteen door
 • Spoel na het nuttigen van zure voedingsmiddelen met water of melk na
 • Poetsen na zuur in de mond? Wacht een uur
 • Gebruik een zachte tandenborstel
 • Spoel met een natriumfluoride mondspoelmiddel met een veilige pH-waarde

Wij adviseren deze producten