Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkleurde tanden bij kinderen

Verkleurde tanden of gele tanden bij kinderen: Veel ouders maken zich hier zorgen over. De structuur van een volwassen tand is anders dan bij een melktand. Er zit een dikkere glazuurlaag op, wat van nature de tand een beige, zachtgele kleur geeft. Maar wat als het kleurverschil ten opzichte van het melkgebit wel heel groot is?

VITIS Kids vanaf 2 jaar VITIS Junior vanaf 6 jaar 

kind met verkleurde tanden

Alles over verkleurde tanden bij kinderen

Wanneer je kind gaat wisselen, zul je zien dat de nieuwe tanden een andere kleur hebben dan de witte melktandjes. Wat kleurverschil is heel normaal. Zijn de tanden heel geel? Of worden de tanden na verloop van tijd geler of zitten er vlekjes op? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het aanleg, maar het kunnen ook factoren van buitenaf zijn waar wat aan te doen is. Je leest er hieronder meer over.

Inhoud

voeding met kleurstof/bord spaghetti

Soorten tandverkleuring bij kinderen

Hoe je kind aan verkleurde of gele tanden komt, kan verschillende oorzaken hebben. Die oorzaken kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn: 

Inwendige tandverkleuring komt door factoren van binnenuit. Bijvoorbeeld omdat je kind hard op zijn of haar tanden is gevallen of door medicijngebruik. Maak je je hier zorgen over, bespreek dit dan met je tandarts of mondhygiënist. 

Uitwendige tandverkleuring ontstaat door factoren van buitenaf: voedingsstoffen die veel kleurstoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld tomatensaus of niet goed poetsen. Hier is vaak wat aan te doen.

Verschillende soorten tandverkleuringen

Tandverkleuring bij je kind kan optreden in verschillende vormen, zoals:

  • Gele of bruine tanden
  • Gele aanslag langs de randjes van de tanden
  • Eén verkleurde tand, die bruin of zelfs zwart kan worden
  • Verkleuring of vlekjes op de tanden
  • Grijze aanslag op de tandjes

Hieronder leggen we meer uit over de oorzaken hiervan. 

voeding met kleurstof

Oorzaken van verkleurde tanden bij kinderen 

Zie je bij je kind dat de tanden geel worden? Dat kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de belangrijkste redenen op een rijtje gezet. 

Harde klap op de tand 

Opgroeien is vallen en opstaan. Een pleister op de knie of elleboog, dat kennen we allemaal. Maar je kind kan ook op de tanden vallen. Hierbij kan de tandzenuw beschadigen of zelfs afsterven. De tand kan verkleuren naar blauw/grijs, door het vrijkomen van ijzer uit de rode bloedlichaampjes. 

Niet goed poetsen 

Niet alle kinderen zijn dol op tanden poetsen, laat staan twee minuten lang grondig poetsen. Als ze niet goed poetsen, blijven er etensresten achter op de tanden die tandplaque (of tandplak) gaan vormen, dit zorgt voor een gelig laagje. Blijft tandplaque zitten, wordt het harder en wordt het tandsteen. Ook de tandsteen is gelig van kleur. 

<<linken naar/mondgezondheid/babys-en-kinderen/poetsadvies>>

Medicijnen 

Slikt je kind medicijnen of heeft je kind op jonge leeftijd medicijnen geslikt? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van de tandverkleuring. Heeft je kind als baby of peuter bijvoorbeeld meerdere antibioticakuren gehad, kunnen de volwassen tanden al wat verkleurd raken. Ze kunnen wat geel van kleur doorkomen bij het wisselen, maar de verkleuring kan ook later nog optreden.   

Voeding met kleurstoffen 

Voeding met sterke kleurstoffen erin kunnen ook de tanden verkleuren. Denk hierbij aan tomatenketchup en sauzen zoals pastasaus of currysaus. Maar ook (sterke) thee kan de kleur van de tand beïnvloeden. 

Beugel dragen 

Draagt je kind een beugel? Dan kan er kleurverschil ontstaan op de tanden: een deel zit verscholen achter een bracket en een ander deel kom je nu moeilijk bij met poetsen.  

Erfelijkheid 

De kleur van de tanden van je kind wordt voor een deel bepaald door…jou. Of je partner. De natuurlijke kleur van tanden zijn namelijk ook erfelijk bepaald. Daar is weinig aan te veranderen. 

Kaaskies 

Sommige kinderen hebben de pech dat bij één of meerdere tanden een afwijking zit in de aanmaak van glazuur. De tand komt door met heel weinig of zelfs helemaal geen glazuur. Dit maakt de tand heel kwetsbaar en zal geel verkleuren. Dit wordt ook wel kaaskies genoemd. De medische term 'amelogenesis imperfecta’ betekent een verstoring (imperfectie) in de aanleg van het tandglazuur. Ook als volwassene kan je kind hier last van blijven houden. 

Aantasting tandglazuur 

Door de dag heen, bij eet- en drinkmomenten krijgt het gebit van je kind zuuraanvallen te verwerken. Bij een normaal eet- en drinkmoment en goed tandenpoetsen is dit geen probleem. Wanneer het tandglazuur wordt aangetast, kunnen er gaatjes ontstaan of zelfs tanderosie. Dit leidt niet alleen tot tandverkleuring, maar kan de gehele tand aantasten.

kind met verkleurde tanden

Verkleurde tanden voorkomen en behandelen 

Er zijn meerdere manieren om de kleur van het gebit van je kind weer natuurlijker wit te krijgen.

Goede mondverzorging

Leer je kind van jongs af aan om goed voor de mond en gebit te zorgen. Hoe gaat dat in zijn werk? 

  • Poets twee keer per dag met je kind de tanden, per keer minimaal 2 minuten. Het beste is met een elektrische tandenborstel, maar er zijn ook goede handtandenborstels. Totdat je kind een jaar of 10 is, is de fijne motoriek nog volop in ontwikkeling. Het kan dan geen kwaad om nog na te poetsen. 
  • Zorg voor de juiste maat tandenborstel en tandpasta die past bij de leeftijd van je kind.  Vanaf dat je kind een jaar of 7 is, kan hij of zij ook gaan poetsen met VITIS Whitening
  • Bekijk onderaan deze pagina samen met je kind de video met uitleg hoe je op de juiste wijze tanden poetst of volg ons handige stappenplan.
  •  Bekijk ons stappenplan Bekijk de video over ons poetsadvies
  • Sommige plekjes tussen de tanden kun je niet goed bereiken met een tandenborstel. Deze ruimte tussen je tanden (‘interdentaal’) kun je schoonmaken met een tandenstoker. Ook kan je tandarts of mondhygiënist een speciaal borsteltje of rager adviseren. Zorg ervoor dat je kind hiervoor de juiste maat borsteltje gebruikt, want interdentale ruimten kunnen variëren, dus het is goed mogelijk dat je kind meerdere maten ragers nodig hebt. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies. 

Matig voeding en dranken met sterke kleurstoffen

Probeer de voeding of drankjes met sterke kleurstoffen te matigen. Die zijn best makkelijk te herkennen, gelukkig. Geven ze lastige vlekken op het tafelkleed of in je kleding? Dan zullen ze ook je tanden en dus ook die van je kind  verkleuren. Tip! Eten of drinken jullie iets met sterke kleurstof? Geef je kind er een glas water bij. Hiermee kun je de kleurstoffen in je mond wegspoelen.  

Bezoek regelmatig tandarts of mondhygiënist

Ga twee keer per jaar met je kind langs de tandarts of mondhygiënist. Hij of zij  helpt je kind om cariës en tandvleesproblemen te voorkomen door het gebit grondig te reinigen en tandsteen te verwijderen. Je kind en jij krijgen advies over goede mondverzorging.

VITIS Kids en VITIS Junior

Dagelijkse verzorging van het melkgebit en wisselgebit. 

Veelgestelde vragen over verkleurde tanden 

+ Mijn kind is aan het wisselen. De nieuwe tanden zijn geler dan de melktanden. Is dat normaal?

De volwassen tanden hebben een andere kleur dan de melktandjes. Bij de volwassen tanden is de glazuurlaag dikker en harder en ook is de structuur van de tand anders. Een lichtgele, beige kleur is normaal. 

+ Zijn gele tanden bij kinderen gezond?

Tanden zijn van nature niet spierwit, maar hebben een lichte gele kleur. Wanneer je bij je kind ziet dat de tanden geler of zelfs bruin worden, is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is. Lees hier meer over oorzaken van tandverkleuring. Mocht je je hier zorgen over maken, vraag dan je tandarts om advies. 

Hoe poets je op de juiste wijze je tanden? 

Mondhygiëniste Julia laat het je zien!