Overslaan en naar de inhoud gaan

Tandpijn bij kinderen

Tandpijn of kiespijn bij kinderen. Vervelend als ook jouw kindje er last van heeft. Er wordt weleens gezegd dat kiespijn als een van de vervelendste soorten pijn wordt ervaren. De oorzaken van tand-of kiespijn kunnen verschillen. Ook is het lastig te herleiden waar de pijn precies zit, zeker als je kind nog peuter of kleuter is. Wij helpen je graag op weg met het omgaan en het begrijpen van tand-of kiespijn.

meisje met tand/kiespijn

Alles over tandpijn bij kinderen

Soms lijkt het op te komen uit het niets: je dreumes of peuter zit meer met z’n handjes in zijn gezicht of wil ineens niet eten. Of je kleuter of kind geeft aan pijn in de mond te hebben maar kan niet precies aangeven waar die pijn dan zit. Soms is een pijnstiller of een avond vroeg naar bed voldoende en is je kind de volgende dag weer de oude. Houdt de pijn wat langer aan? En weet je niet waar in de mond je kind precies pijn heeft? Hieronder lees je meer over de soorten tand- of kiespijn, hoe je dit kunt herkennen en wat je er aan kunt doen.

Inhoud

kind met tand of kiespijn

Tandpijn bij kinderen herkennen

Als je kind nog jong is en nog niet (goed) kan praten, kan het dus ook lastig aangeven wanneer het pijn heeft. Laat staan om precies aan te geven waar die pijn zit en wanneer het optreedt. Wat zijn signalen die mogelijk duiden op tandpijn of kiespijn? 

Je kind heeft mogelijk tandpijn als hij of zij: 

  • met de handjes veel in het gezicht of aan de mond zit;
  • wat meer kwijlt;
  • rode wangen heeft;
  • meer huilt;
  • lastig in slaap komt;
  • koorts heeft;
  • kauwen met één kant van het gebit.

Pijn in de mond is niet altijd tand- of kiespijn. Het zou ook bijvoorbeeld keelontsteking zijn. Twijfel je of maak je je zorgen? Vraag je tandarts, mondhygiëniste of huisarts om advies. 

Oorzaken van tandpijn bij kinderen 

Tandpijn of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. We lichten de veelvoorkomende oorzaken hieronder toe. 

Wisselen of doorkomen van melktanden 

Is je kind rond de 6,7 of 8 jaar? Dan is het goed mogelijk dat er een tand of kies aan het loskomen is. Dit kan pijn veroorzaken bij bijvoorbeeld kauwen of tanden poetsen. De pijn zal van korte duur zijn.  

Heb je een baby of peuter? Dan zitten er misschien tandjes aan te komen! Lees hier meer over pijn bij doorkomende tandjes 

Gaatjes 

Voelt je kind een pijnlijke steek wanneer de tand in aanraking komt met iets wat heel koud of zoet is? Dit zou een gaatje, ook wel cariës genoemd, kunnen zijn. Dit kan ook bij zeer jonge kinderen voorkomen wanneer deze bijvoorbeeld de hele dag door kleine slokjes nemen uit een zuigfles. De kwetsbare melktandjes komen dan te veel in aanraking met suikers. Dit wordt ook wel zuigflescariës genoemd. Lees hier meer over gaatjes bij kinderen.

Ontstoken kies/tand of ontstoken tandvlees 

Wanneer de tanden niet goed gepoetst worden, kunnen er etensresten en bacteriën in de mond achterblijven, die tandplaque (of tandplak) vormen. Dit zit vaak aan de randen van de tand, bij het tandvlees. Wordt hier niks aan gedaan, kan het gaan ontsteken of het tandvlees gaat bloeden. Lees hier meer over bloedend tandvlees.

Tandpijn voorkomen en behandelen 

Wat kun je doen om de tandpijn of kiespijn bij je kind te verzachten, te verhelpen en liever nog te voorkomen? 

Goed poetsen 

Veel van de oorzaken van tandpijn, zoals gaatjes en tanderosie, ontstaan door een slechte mondhygiëne. Het belangrijkste advies is dan ook om de mond goed te verzorgen en tanden goed te poetsen. 

Klik hier voor duidelijke uitleg en poetsadvies voor ouder en kind:

Bekijk poetsadvies

Bezoek tandarts of mondhygiënist 

Heeft je kind last van tand- of kiespijn en gaat het niet binnen een paar dagen over? Maak dan een afspraak met de tandarts of mondhygiënist. Ga ook twee keer per jaar met je kind langs de tandarts of mondhygiënist voor controle. 

Vind de juiste tandpasta 

Gebruik voor je kind vanaf de eerste tandjes een tandpasta met  1.000 ppm fluoride. Vanaf 6 jaar ga je over op een tandpasta met 1.450 ppm fluoride. Fluoride is belangrijk voor de bescherming van het tandglazuur en effectief tegen tandbederf.

Bekijk VITIS Kids tandpasta Bekijk VITIS Junior tandpasta

Veelgestelde vragen over tandpijn bij kinderen

+ Mijn kind heeft een dikke wang en heeft pijn. Wat moet ik doen?

De zwelling in de wang wordt mogelijk veroorzaakt door een ontsteking in de kaak. Ga hier direct mee langs de tandarts. 

+  Kan tand- kiespijn ontstaan door te hard poetsen?

Wanneer je kind de tanden poetst met een harde tandenborstel en daarbij hard drukt, kan dit geïrriteerd tandvlees of tandpijn veroorzaken. Gebruik een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit. Klik hier voor duidelijke uitleg en poetsadvies voor ouder en kind.

+ Mijn kind heeft tandpijn en ik wil de tandarts hier naar laten kijken, maar het is weekend of nacht. Wat moet ik doen? 

Wanneer je kind tandpijn of kiespijn heeft kun je je kind een pijnstiller geven. Blijft de pijn aanhouden, bel dan met de tandarts wanneer de praktijk weer open is om een afspraak te maken.  Is de pijn acuut en heftig? Heeft je kind een dikke wang of maak je je ernstig zorgen? Bel dan ook met de tandartspraktijk. Via een bericht op het antwoordapparaat of via de website krijg je informatie welke tandarts er nacht- of weekenddienst heeft.

Hoe poets je op de juiste wijze je tanden? 

Mondhygiëniste Julia laat het je zien!