Overslaan en naar de inhoud gaan

Cetylpyridinium Chloride (CPC)

Mondspoelmiddelen met Cetylpyridinium Chloride CPC.

CPC

Mondspoelmiddelen met CPC sleutel tot verminderen overdracht SARS-CoV-2 wereldwijd

Een mondspoelmiddel met de actieve stof Cetylpyridinium Chloride (CPC) wordt in pre-klinisch laboratorium onderzoek aangetoond als eenvoudige en effectieve maatregel om de snelle overdracht van het SARS-CoV-2 virus tussen mensen te verminderen. Het zijn zeer veelbelovende resultaten die aanleiding geven voor verder onderzoek. Het aantonen van het antivirale effect van CPC in mensen kan een sleutelrol spelen bij de vermindering van de overdracht van SARS-CoV-2 wereldwijd, mede doordat mondspoelmiddelen relatief goedkoop zijn en eenvoudig te distribueren en op te slaan.

"De resultaten die zijn bereikt zijn veelbelovend. Dat een mondspoeling met CPC de besmettelijke capaciteit van SARS-CoV-2 zo sterk kan verminderen, is zeer goed nieuws, want op deze wijze kan de snelle overdracht van het virus tussen mensen mogelijk beperkt worden. Zeker omdat deze snelle overdracht op dit moment het meest verontrustend is", aldus Bonaventura Clotet, directeur van IrsiCaixa. 

Het gebruik van een mondspoelmiddel met CPC voorkomt geen infectie met SARS-CoV-2 maar zou de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. Een eenvoudige, effectieve maatregel en wereldwijd toepasbaar.

Lees het persbericht

Het belang van de mondholte

Voordat we meer uitleggen over de actieve stof Cetylpyridinium Chloride (CPC), is het belangrijk om je te realiseren dat de mond geen op zichzelf staand systeem is. De mond en de algemene gezondheid zijn sterk met elkaar verbonden. Er bestaat bijvoorbeeld een relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid (o.a. tussen parodontitis en cardiovasculaire ziekten, diabetes, enz.)

Belang en functie mondholte tegen infecties

Via de mondholte kunnen verschillende micro-organismen (virussen, bacteriën en schimmels) die bepaalde ziekten kunnen veroorzaken, het lichaam binnendringen. Er zijn talrijke virussen die verspreid worden via de mondholte, bijvoorbeeld door speeksel of de druppels die worden uitgestoten bij hoesten, niezen, spreken of uitademen. De mondholte fungeert niet alleen als toegangspoort en natuurlijk reservoir voor micro-organismen, maar speelt ook een rol bij de overdracht van en infectie door verschillende virussen. Het aantal virusdeeltjes in de mond verlagen, kan helpen om de ernst van sommige besmettelijke ziekten en het risico van overdracht van het virus op gezonde mensen te verminderen.

Cetylpyridinium Chloride (CPC) is een veilige en doeltreffende actieve stof die werkt tegen:

  • Diverse bacteriën
  • Schimmels
  • Sommige virussen

De actieve stof CPC is geschikt voor dagelijks gebruik en heeft een antiplaque werking. De stof is 3-5 uur actief in de mond. Uit onderzoek is gebleken dat CPC een virusdodende en preventieve werking heeft op sommige virussen. CPC kan het aantal virusdeeltjes van sommige virussen in de mond die luchtweginfecties veroorzaken, verminderen. Daardoor wordt ook het risico van overdracht van het virus van een geïnfecteerd naar een gezond persoon verminderd.

Producten met CPC

: Mondspoelmiddel en Tandpasta met 0,07% Cetylpyridinium Chloride (CPC)

VITIS gezond tandvlees      : Mondspoelmiddel en Tandpasta met 0,05% Cetylpyridinium Chloride (CPC)

VITIS Orthodontic : Mondspoelmiddel en Tandpasta met 0,05% Cetylpyridinium Chloride (CPC)