Verkleurde tanden
Verkleurde tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Factoren als roken en koffie, maar bijvoorbeeld ook tandsteen kunnen leiden tot gele of zelfs bruine tanden.
Alles over verkleurde tanden
Je bent mooi als je lacht! En dat doe je graag als je een stralend gebit hebt. Wanneer je verkleurde tanden hebt, kan dat een stralende lach in de weg staan. Op deze pagina lees je meer over de soorten tandverkleuringen, hoe je verkleurde tanden kunt voorkomen, wat de oorzaken zijn én hoe je dit kunt behandelen.
Lees verder of ga direct naar onze mondverzorgingsproducten van VITIS Whitening.
Inhoud
Effectieve en veilige whitening
Herstelt de natuurlijk witte kleur
De kracht van VITIS Whitening is de revolutionaire DENTAID Haprepair Technologie® met unieke 5-voudige werking. Deeltjes van actief hydroxyapatite (calcium) hechten zich aan het tandoppervlak. Het glazuur neemt deze deeltjes volledig op. Barstjes en onregelmatigheden in het tandoppervlak waarden daardoor opgevuld.
Resultaat: Tanden en kiezen worden gladder, gaan glanzen en de natuurlijke witte kleur komt terug.
- Anti-verkleuringen
- Herstellend en witmakend
- Anti-tandsteen en anti-anticariës (gaatjes)
- Verwijdert vlekjes en aanslag zonder schuren
- Versterkt het tandglazuur
- Beschermt gevoelige tanden
De VITIS Whitening producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.:
Soorten tandverkleuringen
Er zijn verschillende oorzaken van verkleurde tanden. Allereerst is er onderscheid tussen inwendige en uitwendige tandverkleuring.
Inwendige tandverkleuring wordt veroorzaakt door factoren van binnenuit. Wanneer bijvoorbeeld een tandzenuw is afgestorven door een val op de tand of door slijtage en ouderdom. In dit geval kun je het beste je tandarts om advies vragen.
Uitwendige tandverkleuring komt meestal door voedingsstoffen die veel kleurstoffen bevatten, zoals rode wijn en koffie. Ook roken zorgt voor verkleuring. Dit zijn oorzaken waar je zelf invloed op kunt hebben.
Verschillende soorten tandverkleuringen
Tandverkleuring kan optreden in verschillende vormen, zoals:
• Gele tanden
• Gele aanslag of gele randjes
• Eén verkleurde tand, zoals een bruine of zelfs zwarte voortand
• Verkleuring of vlekken op de tanden
• Bruine of zwarte tand
• Grijze aanslag
Oorzaken van verkleurde tanden
Hoe krijg je gele of verkleurde tanden? Dat kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.
1. Voeding met kleurstoffen
Wanneer je met regelmaat iets met sterke kleurstoffen eet of drinkt, kan dit leiden tot tandverkleuring. Bekende voorbeelden zijn koffie, thee en rode wijn. Maar ook producten als rode bieten, bessen en rode, gele of donkere sauzen. Als je een goede mondverzorgingsroutine hebt, is voeding of drinken met kleurstoffen geen probleem.
2. Tandplaque en tandsteen
Tanplaque is een zacht, kleverig laagje op je tanden en kiezen, dat wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Tandplaque of, als dit langer op de tand blijft zitten en is verhard tot tandsteen, kan een gele of bruine verkleuring veroorzaken. Daarom is de basis voor het behoud van natuurlijk witte tanden: een goede mondhygiëne.
3. Roken
Wanneer je rookt, zorgt o.a. teer voor verkleurde tanden. Rokers hebben ook vaker last van tandplaque (of tandplak) en tandsteen, wat ook weer voor verkleuring van de tanden kan zorgen. Wil je meer weten over je mondgezondheid en roken? Lees hier meer
4. Medicijnen
Sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen invloed hebben op je gebit. Bij gebruik van nieuwe medicijnen is het goed om in de bijsluiter te checken of tandverkleuring als mogelijke bijwerking wordt gemeld. Voorkomen is immers beter dan genezen.
5. Letsel - klap op tand
Wanneer je tandschade oploopt door een val of een klap op je tand, kan je tandzenuw afsterven. Door een klap op je tand en beschadiging van de zenuw, komt er ijzer vrij uit de rode bloedlichaampjes, wat kan leiden tot een grijze tand.
6. Beugel
Wanneer je een beugel draagt, is het extra belangrijk om je tanden goed te verzorgen. Door de brackets en draadjes van je beugel zijn sommige plekken op je tanden lastiger te reinigen en heb je meer kans op tandplak wat tot verkleurde tanden leidt.
7. Ouderdom of slijtage
De tand des tijds! Je tanden hebben door de jaren heen heel wat te doorstaan. De glazuurlaag wordt door slijtage dunner en er kunnen barstjes inkomen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit bijvoorbeeld koffie makkelijker door.
8. Grijze vulling
Heb je nog amalgaamvullingen in sommige tanden of kiezen, dan kan hierdoor je tand grijs verkleuren door het metaal in het amalgaam. Tegenwoordig worden vooral witte vullingen geplaatst.
9. Tandproblemen als kind
Had je als kind last van glazuurafwijkingen, zoals kaaskies (waarbij de beschermende glazuurlaag nog niet goed is ontwikkeld) of amelogenesis imperfecta (een verstoring in de aanleg van het tandglazuur)? Hier kun je ook als volwassene last van blijven houden.
10. Erfelijkheid
De kleur van je tand wordt grotendeels beïnvloed door de dikte van het tandbeen en van het tandglazuur. Deze zijn vaak erfelijk bepaald. Tandbeen heeft van oorsprong een lichtgele kleur.
Verkleurde tanden voorkomen
Wanneer je verkleurde tanden hebt, voel je je misschien wat onzeker. Gelukkig kun je veel zelf doen om tandverkleuring te voorkomen of te verminderen.
1. Goed je tanden poetsen
Een goede mondverzorging is essentieel. Hiermee houd je je mond gezond en kun je mondproblemen voorkomen of verminderen, mar hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit?
- Poets twee keer per dag je tanden. Het beste is een elektrische tandenborstel, maar er zijn ook goede handtandenborstels. Poets per keer minimaal 2 minuten. Met het tandenpoetsen reinig je ongeveer 60% van je tanden en kiezen. Daarom ben je na het poetsen nog niet klaar.
- De ruimte tussen je tanden (de ‘interdentale ruimte’) reinig je het beste met ragers. Zorg ervoor dat je hiervoor de juiste maat rager gebruikt, want interdentale ruimten kunnen variëren, dus het is goed mogelijk dat je meerdere maten ragers nodig hebt.
- Gebruik voor de plekjes die nog lastiger bereikbaar zijn een mondspoelmiddel. Dit kan ook 2x per dag, direct na het poetsen. Spoel niet na met water, zodat de werkzame stoffen nog beter hun werk doen.
- Tot slot kun je ook nog met een tongschraper je tong reinigen. Hiermee verwijder je aanslag en bacteriën van je tong en het zorgt voor een frissere adem.
2. Stoppen met roken
Roken is niet goed voor je gezondheid. Maar wat doet het met je mondgezondheid?
Wanneer je rookt, heb je een minder goede doorbloeding. Dit geldt ook voor je tandvlees. Je tandvlees wordt hierdoor kwetsbaarder en raakt sneller ontstoken of geïrriteerd. Je mondweerstand neemt af en dat heeft invloed op je algehele weerstand. Daarnaast veroorzaakt roken geel of bruinverkleurde tanden.
Ben jij een vaper? Ook dat is niet goed voor je gebit. Naast de nadelige effecten van tabak, bevat de vloeistof van veel vapes ook suiker, wat weer cariës (gaatjes) veroorzaakt. Om je mond en je lijf gezond te houden, is het dus het beste om te stoppen met roken. Wil je hulp met stoppen met roken? Een zorgprofessional kan je verder adviseren en je doorverwijzen.
Lees meer over onze campagne Mondgezondheid & Roken
3. Matig voeding en dranken met sterke kleurstoffen
Door goed op te letten wat je eet en drinkt kun je de verkleuring van je tanden beperken. Dranken die leiden tot tandverkleuring zijn bijvoorbeeld koffie, thee en rode wijn. Het is goed om hierin te matigen door bijvoorbeeld maximaal 2 koppen koffie per dag te drinken. Tip! Drink er een glas water bij. Ook zijn er veel goede alternatieven. In plaats van (sterke) zwarte thee kun je bijvoorbeeld groene thee drinken.
Ook in sommige voedingsmiddelen zitten kleurstoffen. Die zijn best makkelijk te herkennen, gelukkig. Geven ze lastige vlekken op het tafelkleed of in je kleding? Dan zullen ze ook je tanden verkleuren. Denk bijvoorbeeld aan rode bieten, pastasaus op basis van tomaten of currysauzen. Ook hiervoor geldt: probeer dit te matigen en reinig je gebit extra goed.
4. Bezoek regelmatig tandarts of mondhygiënist
Naast een goede dagelijkse mondverzorging, verdient je gebit ook de aandacht van de tandarts en mondhygiënist. De mondhygiënist helpt je om cariës en tandvleesproblemen te voorkomen door het gebit grondig te reinigen en tandsteen te verwijderen. Je krijgt advies over hoe jij zelf je mond gezond kunt houden met de juiste verzorging.
De tandarts onderzoekt de algehele gezondheid van je mond en gebit, met als doel om ziektes of afwijkingen in het gebit te voorkomen of te behandelen. Het wordt geadviseerd om 2 keer per jaar voor een controle langs de tandarts te gaan.
Verkleurde tanden bleken. Of niet?
Je kunt er ook voor kiezen om je tanden te laten bleken. Hieronder leggen we uit welke methodes mogelijk zijn en waar je op moet letten om te bepalen welke methode het beste bij jou past.
Zelf bleken
Voor het bleken van tanden worden meerdere huishoudmiddelen gebruikt, zoals soda, houtskool of waterstofperoxide. Ook kun je bij drogisterijen tandenbleeksets kopen. Het werkt maar voor korte duur, de bleekmiddelen kunnen in een te hoge concentratie worden toegepast of je tandvlees kan overgevoelig blijken voor het bleekmiddel. Ook kan het leiden tot gevoelige tanden en beschadigingen in het glazuur. Beter is om een whitening te gebruiken, die het tandoppervlak op natuurlijke wijze herstelt, zoals VITIS Whitening.
Bleken bij de tandarts of een tandcentrum
Je kunt bij de tandarts of mondhygiënist je tanden laten bleken. Hiervoor worden verschillende methoden toegepast, waaronder een bleekgel of een laserbehandeling. Hiervoor zijn meerdere behandelingen nodig en de kosten variëren tussen de EUR 150 en EUR 450. Ook hiervoor geldt dat het resultaat tijdelijk is.
Effectieve en veilige whitening
Herstelt de natuurlijk witte kleur
De kracht van VITIS Whitening is de revolutionaire DENTAID Haprepair Technologie® met unieke 5-voudige werking. Deeltjes van actief hydroxyapatite (calcium) hechten zich aan het tandoppervlak. Het glazuur neemt deze deeltjes volledig op. Barstjes en onregelmatigheden in het tandoppervlak waarden daardoor opgevuld.
Resultaat: Tanden en kiezen worden gladder, gaan glanzen en de natuurlijke witte kleur komt terug.
- Anti-verkleuringen
- Herstellend en witmakend
- Anti-tandsteen en anti-anticariës (gaatjes)
- Verwijdert vlekjes en aanslag zonder schuren
- Versterkt het tandglazuur
- Beschermt gevoelige tanden
De VITIS Whitening producten zijn te koop bij apotheken, parapharmacies en online bij o.a.:
Veelgestelde vragen over verkleurde tanden
+ Welke tandkleur is normaal?
Er is niet één tandkleur te benoemen als ‘normaal’. Je natuurlijke tandkleur wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid. Tanden zijn van nature nooit spierwit, meer hebben altijd een neiging naar geel. Wel kun je stellen dat bij een normaal gebit alle tanden dezelfde kleur hebben. Wanneer sommige tanden een andere kleur hebben dan andere, is er sprake van verkleuring.
+ Zijn gele tanden gezond?
Tanden zijn van nature niet spierwit, maar hebben een lichte gele kleur. Wanneer je tandverkleuring constateert en je tanden geler of zelfs bruin worden, is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is. <<link naar oorzaken>>. Mocht je je hier zorgen over maken, vraag dan je tandarts om advies.
+ Kunnen verkleurde tanden weer wit worden?
Ja, dat kan. Je kunt de natuurlijk witte kleur herstellen door VITIS Whitening te gebruiken. Als je weet wat de oorzaak van je verkleurde tanden is, is het daarnaast goed om ook daar wat aan te doen. Lees meer over de oorzaken van tandverkleuring <<link>>
+ Waarom verkleuren mijn tanden zo snel?
Dat hangt af van de oorzaak van de verkleuring. Lees meer over de oorzaken van tandverkleuring <<link>>
+ Hoe snel tanden weer wit krijgen?
Wittere tanden heb je niet van de ene op de andere dag. Dit hangt ook af van de mate van de verkleuring en de onderliggende oorzaak. Bij regelmatig gebruik van VITIS Whitening zul je gemiddeld genomen na een week of 2 resultaat gaan zien.